Chronische rugpijn

We spreken van chronische rugpijn als de klachten langer dan 12 weken (3 maanden) in terugkerende perioden aanwezig zijn. De klachtenvrije perioden worden bij chronische rugpijn steeds korter waardoor er uiteindelijk chronische rugpijn ontstaat. In de laatste jaren is steeds meer aangetoond dat gedrag en lichamelijke processen samenhangen en ervoor kunnen zorgen dat acute rugpijn, chronische rugpijn wordt.

Chronische rugpijn heeft een grote impact op het uitvoeren van werk, op de thuissituatie en op het sociale leven. Dat maakt chronische rugpijn zo ernstig. Deze groep ‘chronische rugpijn’ is erg groot: uit de cijfers van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft 1 op de 5 volwassenen last van terugkerende rugklachten en dus chronische rugpijn!

Chronische rugpijn kan ontstaan wanneer:

Maar ook andere factoren zoals over- en ondergewicht, ongezonde voeding, roken, drinken van alcohol en onregelmatig of te weinig slaap kunnen een rol spelen bij het ontstaan en het telkens terugkeren van rugklachten.

Iemand een overmatige spierspanning of hoge lichamelijke stress heeft (bijvoorbeeld het non-stop aanspannen van de schouders);

Er sprake is van bewegingsangst (bijvoorbeeld altijd met een holle rug bukken, ook wanneer je iets heel lichts moet oppakken).

Behandeling chronische rugpijn

Naast de normale behandeling van chronische lage rugklachten d.m.v. mobilisatie’s, dryneedling en oefentherapie behandelen we de patienten met lage rugklachten ook d.m.v. echografie. Nienke heeft hiervoor een cursus gevolgd. Ze laat u tijdens aanspannen van uw rug en buikspieren met de echo zien hoe dat het gaat en laat u op die manier ook oefenen.