Chronische Rugpijn: Begrijpen, Behandelen en Herstellen

Chronische rugpijn is een aandoening die het dagelijkse leven voortdurend belemmert.

Heb jij dagelijks last van rugpijn die maar niet lijkt te verdwijnen? Dan ben je hier op de juiste plek. Hieronder lees je wat chronische rugpijn inhoudt, ontdek je mogelijke oorzaken, symptomen en effectieve behandelingen die jou kunnen helpen herstellen.

Wanneer is rugpijn chronisch?

Chronische rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat vele vormen kan aannemen en verschillende oorzaken kan hebben. Vanuit medisch oogpunt wordt pijn die langer dan 3 maanden aanhoudt als chronisch beschouwd.

Zorgverzekeraars hanteren hun eigen criteria om pijn als chronisch te beschouwen. Dit kan leiden tot verwarring, vooral als een patiënt van de dokter een verwijzing krijgt met de term ‘chronische rugklachten’ en dit niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Controleer daarom altijd bij de zorgverzekering welke criteria zij hanteren.

Symptomen van chronische rugpijn

Het hebben van chronische rugpijn heeft vaak een aanzienlijke negatieve invloed op de algehele levenskwaliteit. De pijn staat bijna altijd op de voorgrond en is moeilijk te negeren. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Aanhoudende pijn gedurende de dag
  • Beperkingen in dagelijkse activiteiten zoals lopen, koken of boodschappen doen
  • Mogelijke uitstraling naar de bil, het been of de voet

Oorzaken van chronische rugpijn

Chronische rugpijn kan onder andere ontstaan door fysieke aandoeningen of levensstijlkeuzes. Een veelvoorkomende oorzaak is de natuurlijke slijtage van de wervelkolom met de leeftijd, wat kan leiden tot aandoeningen zoals artrose. Natuurlijk is een acute oorzaak zoals een ongeluk ook een mogelijke aanleiding van de pijn.

Langdurige overbelasting, verkeerde houdingen en overmatige spierspanning dragen ook bij aan spierzwakte en rugproblemen. Bovendien spelen stress, depressie, over- en ondergewicht en een ongezonde levensstijl een rol in het ontwikkelen en in stand houden van chronische rugpijn. Het begrijpen van de specifieke oorzaak is daarom erg belangrijk voor het opstellen van een effectief behandelplan.

Diagnose en behandeling

Het vaststellen van de juiste diagnose is belangrijk voor een gerichte behandeling. Een ervaren zorgprofessional zal niet alleen kijken naar de duur van de pijn, maar ook naar specifieke symptomen en mogelijke onderliggende oorzaken. De diagnose van chronische rugpijn bestaat uit verschillende stappen, zoals het vaststellen van de medische geschiedenis, fysiek onderzoek en eventueel aanvullend beeldvormend onderzoek, zoals MRI- of CT-scans.

Specifieke en aspecifieke rugpijn

Rugpijn met een duidelijke oorzaak – zoals een hernia of artrose – heet specifieke rugpijn.In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om structurele problemen aan te pakken, maar tegenwoordig wordt er bijna altijd gekozen voor gerichte spieroefeningen en therapieën om de rug te versterken en mobiliteit te verbeteren.

Bij aspecifieke rugpijn is de oorzaak minder duidelijk en vaak gerelateerd aan instabiliteit van de rug. Hierbij zal er geen anatomische schade te zien zijn bij een MRI-scan. Ook hier is rust, herstel en het versterken van de juiste spieren vaak de beste manier om de klachten te verminderen of verhelpen.

Diagnosticeren van een hernia

Een hernia is een aandoening waarbij een tussenwervelschijf in de rug uitpuilt. Dit kan druk uitoefenen op nabijgelegen zenuwen, wat pijn, tintelingen of zwakte kan veroorzaken. Vaak nemen patiënten ten onrechte aan dat ze een hernia hebben wanneer hun rugpijn uitstraalt naar hun benen. Het is belangrijk om te benadrukken dat lang niet alle gevallen van rugpijn direct gelinkt zijn aan een hernia. Daarom is het verstandig om professionele hulp in te schakelen om de specifieke oorzaak van de rugklachten vast te stellen.

Persoonlijke benadering bij Fysiotherapie Paans

Bij Fysiotherapie Paans geloven we sterk in een persoonlijke benadering van chronische rugpijn. Iedere patiënt is uniek met eigen klachten, oorzaken, wensen en doelen. Onze ervaren fysiotherapeuten stellen daarom per patiënt een op maat gemaakt behandelplan op. Ieder lichaam herstelt namelijk op zijn eigen tempo en manier. Daarnaast geven we advies over hoe je het beste met jouw rugpijn kunt omgaan in het dagelijkse leven. Soms kan een kleine aanpassing in de levensstijl al voor veel pijnverlichting zorgen.