Behandeling bij schouderklachten

Wat is schouderinstabiliteit?

Bij schouderinstabiliteit is er te veel beweeglijkheid van de schouder en kan het regelmatig uit de kom gaan. Dit wordt ook wel een schouderluxatie genoemd. Als de instabiliteit van de schouder wordt veroorzaakt door een scheur in de kraakbeenrand onder het midden van de kom, dan heet dit een Bankart lesie. Bij Fysiotherapie Paans bieden we voor iedereen een individueel behandelplan aan waarmee we uw specifieke klachten behandelen. Lees hieronder verder over schouderinstabiliteit of maak alvast een afspraak met een van onze specialisten!

Wat zijn de oorzaken van schouderinstabiliteit?

Een schouderluxatie kan worden veroorzaakt door een val of ongeluk waarbij het gewrichtskapsel en de banden kunnen scheuren of uitrekken. Wanneer deze banden te los zijn geworden, bieden ze niet langer voldoende stevigheid. De kraakbeenrand (labrum) rondom de kom van de schouder kan ook losgescheurd zijn. Het labrum zorgt ervoor dat de kop van de schouder ten opzichte van de kom in de juiste positie blijft, maar na een val of ongeluk is dit verstoord. Dankzij deze verstoring kan de schouder te veel gaan bewegen.

Ook spieren spelen een belangrijke rol in de stabiliteit van de schouder. Wanneer de arm niet wordt gebruikt, worden de spieren in de arm minder sterk. Hierdoor kan de stabiliteit van het gewricht verstoord raken en neemt de kans op een nieuwe schouderluxatie toe. Sommige mensen hebben vanaf de geboorte slappe spierbanden en gewrichtskapsels, waardoor er continu speling is in het gewricht en de kans op een schouderluxatie groter is. Mensen met aandoeningen zoals het Ehlers Danlos syndroom en hypermobiele mensen lopen ook een groter risico op een instabiele schouder omdat hun bindweefsel aangetast is, of hun gewrichtsbanden en gewrichtskapsel meer elasticiteit hebben.

Welke klachten en symptomen kan iemand met schouderinstabiliteit ervaren?

Bij chronische instabiliteit kunnen verschillende klachten en symptomen ontstaan, waaronder (sub)luxaties. Een subluxatie betekent dat de schouder in bepaalde posities verschuift en dat de schouder los aanvoelt. Dit gebeurt vaak wanneer de arm boven het hoofd wordt gehouden, zoals bij het gooien van een object of wanneer iets van een hoge plek moet worden gepakt. Deze verschuiving van de schouder geeft dan acute pijn. Hoe vaker de schouder uit de kom gaat, hoe groter de kans op nieuwe luxaties. Wanneer dit gebeurt, kunnen bezoekjes aan de spoedeisende hulp steeds vaker voorkomen.

Heeft u ander soort schouderklachten?

Er zijn verschillende soorten schouderklachten met allemaal hun eigen klachten en manieren om ze te behandelen. Zijn uw schouderklachten anders dan de bovengenoemde schouderinstabiliteit-klachten? Kijk dan ook eens op onze webpagina’s over: