Behandeling bij schouderklachten

Het subacromiaal pijnsyndroom (SAPS)

Het subacromiaal pijnsyndroom (SAPS) is een veelvoorkomende oorzaak van schouderpijn bij volwassenen. Pijn is voelbaar bij het heffen van de arm, liggen op de gekwetste zijde en soms zelfs in rust. SAPS kun je krijgen door veroudering, overbelasting of beschadiging van de pezen en/of spieren rondom de schouder. Dit leidt tot ontsteking van de slijmbeurs, een soort vochtgevuld “kussen” tussen een pees en een bot. Hieronder geven we u informatie over de oorzaken, bekende klachten en oplossingen zijn van SAPS.

Hoe kom ik van SAPS af?

Er zijn verschillende manieren om de klachten die met SAPS meekomen tegen te gaan. Relatieve rust, gerichte spieroefeningen, medicatie en eventueel ontstekingsremmende injecties kunnen in veel gevallen bijdragen aan het verminderen of wegnemen van de klachten. Aanpassingen in werk- en houding kunnen eveneens belangrijk zijn. Een operatieve ingreep is slechts zelden nodig. Bij Fysiotherapie Paans bieden we voor iedereen een individueel behandelplan aan waarmee we uw specifieke klachten behandelen. Lees hieronder verder over SAPS of maak alvast een afspraak met een van onze specialisten!

Hoe ontstaat SAPS?

De klachten die het subacromiaal pijnsyndroom (SAPS) veroorzaken, werden vroeger onjuist toegeschreven aan de inklemming van de slijmbeurs. Het SAPS is echter een veel breder begrip en kan worden veroorzaakt door diverse factoren. Er zijn verschillende redenen waarom SAPS ontstaat. Onderzoek heeft uitgewezen dat er vaak eerst sprake van een peesontsteking (ook bekend als tendinose) waardoor de pees steeds dikker en geïrriteerder wordt. Dit zorgt uiteindelijk voor de pijn die men voelt bij SAPS.

Welke activiteiten kunnen leiden tot SAPS?

Een peesontsteking kan het gevolg zijn van het frequent heffen van de arm. Voorbeelden hiervan zijn: tennissen, het wassen van ramen of behangen. De ontstoken pees wordt dikker en de slijmbeurs boven de pees zwelt op. Hierdoor schuren de pees en slijmbeurs tegen het bot van het schouderdak. Dit verhoogt de irritatie van de pees en slijmbeurs. In sommige gevallen kan er zelfs een scheurtje ontstaan in de pees. Dit type beschadiging kan ook ontstaan na een val op de schouder.

Bij wie komt SAPS voor?

Het is gebruikelijk dat de pezen rond de schouder verouderen en kleine scheurtjes en verkalkingen ontwikkelen op latere leeftijd. Dit veroorzaakt niet altijd klachten. Mensen die wél klachten ervaren en het subacrominaal pijnsyndroom hebben, zijn meestal op middelbare leeftijd en voeren vaak bovenhandse of bovenhoofdse werkzaamheden uit. Soms komen de klachten ook voor bij jonge sporters die tijdens het sporten de armen regelmatig boven het hoofd heffen, zoals zwemmers, honkballers en tennissers.

Specifieke SAPS klachten

Bij specifieke klachten van het subacromiaal pijnsyndroom is er sprake van een duidelijke medische oorzaak die door middel van (echografisch) onderzoek kan worden vastgesteld. Voorbeelden van deze oorzaken zijn:

  • Een ontsteking van de slijmbeurs
  • Een gedeeltelijke of volledige scheur in de pees
  • Kalkafzettingen in de pezen van de manchetspieren
  • Tendinose van de schouderpezen.

Het is ook mogelijk dat de klachten van het subacromiaal pijnsyndroom worden veroorzaakt door een combinatie van deze oorzaken. Naast de specifieke klachten kunnen er ook aspecifieke functiestoornissen optreden.

Aspecifieke klachten van SAPS

Bij aspecifieke klachten van het subacromiaal pijnsyndroom is er geen duidelijke medische oorzaak voor de schouderklachten. In plaats daarvan worden de klachten veroorzaakt door functionele storingen of eenzijdig bewegingsgedrag. Dit betekent dat de structuren van de schouder overbelast raken en pijn beginnen te veroorzaken zonder dat er sprake is van beschadiging. Voorbeelden van deze aspecifieke oorzaken zijn:

  • Scapulothoracale dyskinesie (verkeerd bewegen schouderbladen)
  • Glenohumeraal Intern Rotation Deficit (een sportspecifieke aandoening)
  • Eenzijdig bewegingsgedrag veroorzaakt door bijvoorbeeld zittend werk
  • Stoornissen in bewegelijkheid van nek en bovenrug

Vaak is er een combinatie van bovengenoemde aspecifieke schouderklachten aanwezig.

Heeft u ander soort schouderklachten?

Er zijn verschillende soorten schouderklachten met allemaal hun eigen klachten en manieren om ze te behandelen. Zijn uw schouderklachten anders dan de bovengenoemde SAPS-klachten? Kijk dan ook eens op onze webpagina’s over: