Begeleiding bij de loopband

Een gezondere leefstijl met de Gecombineerde Leefstijlinterventie

Heeft u overgewicht (en aanvullende risicofactoren) of ernstig overgewicht (obesitas)? Dan kunt u uw gezondheid verbeteren door te werken aan een gezondere leefstijl. Dit kan door deel te nemen aan een leefstijlprogramma, een zogeheten Gecombineerde leefstijlinterventie.

Wat is een Gecombineerde leefstijlinterventie? Een Gecombineerde leefstijlinterventie is een leefstijlprogramma waarin aandacht wordt besteed aan voeding, beweging, slaap, in- en ontspanning en het veranderen van uw gedrag. Het doel is een gezondere leefstijl en gewichtsvermindering. Het leefstijlprogramma dat bij ons wordt aangeboden heet CooL.

logo CooL

Doe je mee met CooL?

CooL staat voor Coaching op Leefstijl en wordt vergoed door de basisverzekering zonder dat hierbij het eigen risico wordt aangesproken. CooL is niet het zoveelste dieet, maar het doet veel meer. Met behulp van je CooL-coach ga je met je voedingspatroon aan de slag en ook beweging, slaap, stress, ontspanning en positieve gezondheid komen aan bod.
Jij als deelnemer staat aan het roer. Je kiest zelf waarmee je aan de slag gaat en hoe je dit doet. De CooL-coach en de groep ondersteunen je daarbij.

CooL doe je niet alleen maar samen

Twee jaar lang heb je één-op-één gesprekken met je CooL-coach en groepssessies met je CooLcoach en mede-deelnemers.

  • Je wordt gedurende twee jaar begeleid door één persoon: de CooL-coach.
  • Je werkt samen met jouw CooL-coach aan veranderingen in je leefstijl. Met je leefstijl bedoelen we voeding, bewegen, slaap, stress en ontspanning. De CooL-coach ondersteunt je om je gedrag te veranderen waarbij jij de regie houdt.
  • Je kijkt samen met je CooL-coach naar wat er nu al goed gaat zodat je dit kunt doorzetten en uitbreiden.
  • Samen met je CooL-coach stel je doelen en acties op waarmee je in jouw eigen tempo aan het werk gaat.
  • Je gaat ook zelf aan de slag met een vorm van bewegen of sporten die bij jou past. De buurtsportcoach komt tijdens een bijeenkomst tips geven.
  • Je wordt onderdeel van CooL met landelijk meer dan 500 CooL-coaches en met bewezen goede resultaten. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers afvallen en dat hun kwaliteit van leven flink verbetert.
  • Deelnemers en Cool-coaches werken naar dezelfde doelen toe: jou de vaardigheden leren om zelf met je leefstijl aan de slag te blijven gaan. Niet alleen de komende twee jaar, maar ook daarna.

Wat verwachten we van jou?

Deelname aan CooL is kosteloos maar we verwachten van jou dat je zoveel mogelijk bij alle sessies aanwezig bent. Je wordt onderdeel van een CooL-groep die samen het traject doorloopt. We verwachten dat je actief mee doet in de groep en ook tussen de sessies door aan de slag gaat met de doelen en acties die je samen met je CooL-coach hebt opgesteld.

Wie kan er meedoen? Je kunt je aanmelden voor CooL als je:

  • 18 jaar of ouder bent, een BMI hebt tussen 25 en 30 én daarnaast slaapapneu of artrose of een vergrote buikomvang of (een verhoogd risico op) diabetes of hart- en vaatziekten hebt,
  • of als je een BMI van meer dan 30 hebt,
  • en gemotiveerd bent om met je eigen leefstijl aan de slag te gaan.

Hoe kun je je aanmelden?

Je huisarts of internist kan je doorverwijzen naar een CooL-coach bij jou in de buurt. Je mag ook zelf contact opnemen met een CooL-coach. Voordat je je eerste afspraak hebt met je CooLcoach, heb je wel de verwijzing van je arts nodig.