Behandeling Frozen Shoulder

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder is een aandoening waarbij de schouder stijf wordt en pijnlijk is. Het kan moeilijk zijn om de arm te bewegen en het kan ook moeilijk zijn om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals het aankleden of het reiken naar dingen. Vaak ontstaat een frozen shoulder doordat u uw arm weinig of niet beweegt. Daardoor kan uw schouder dan vast gaan zitten. Een frozen shoulder wordt ook weleens een stijve schouder, bevroren schouder of capsulitis adhaesiva genoemd. Bij Fysiotherapie Paans bieden we voor iedereen een individueel behandelplan aan waarmee we uw specifieke klachten behandelen. Lees hieronder verder over frozen shoulder of maak alvast een afspraak met een van onze specialisten!

Hoe werkt frozen shoulder precies?

Het gewrichtskapsel zit rondom de kop en de kom van het schoudergewricht en zorgt voor stabiliteit. Dit gewrichtskapsel is gemaakt van los weefsel wat ervoor zorgt dat de schouder vrij is om te bewegen. Bij een frozen shoulder is het gewrichtskapsel dik en verschrompeld. Dit maakt de schouder stijf en pijnlijk. Er is sprake van een ontsteking in het gewricht, waardoor de normaal losse onderdelen van het gewrichtskapsel aan elkaar plakken.

Wat zijn de oorzaken van een frozen shoulder?

Vaak is de oorzaak van een frozen shoulder onbekend. Er zijn wel een aantal factoren die het risico op het ontstaan van een frozen shoulder vergroten:

  • Suikerziekte (diabetes); 10-20% van de diabeten krijgt namelijk een frozen shoulder
  • Schildklieraandoeningen
  • Ziekte van Parkinson
  • Bepaalde hart- en vaatziekten (hartaanval, hersenbloeding)
  • Behandelingen voor borstkanker (okseloperaties en/of bestraling)

Een frozen shoulder kan ook ontstaan na een blessure aan de schouder of na een botbreuk of operatie. Ook wanneer de schouder niet normaal wordt gebruikt kunnen deze klachten ontstaan. Een voorbeeld hiervan is wanneer de arm in een mitella gehouden moet worden na een botbreuk. De schouder wordt dan nauwelijks gebruikt, waardoor een frozen shoulder kan ontstaan.

In welke levensfase komt frozen shoulder vaak voor?

Een frozen shoulder komt bij 2-5% van de Nederlandse bevolking voor (iets vaker bij vrouwen dan bij mannen). In de levensfase tussen de veertig en de zeventig jaar komt deze aandoening het vaakst voor.