Schouderklachten

Fysiotherapeut Jacco Paans heeft zich sinds een aantal jaar gespecialiseerd in schouderklachten. Zijn belangstellen voor dit gewricht is ontstaan nadat hij een opleiding voor echografie had gevolgd. Daarna heeft hij verschillende cursussen op het gebied van schouderklachten gevolg. Deze cursussen zijn altijd gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van schouderklachten. Ook in de toekomst blijft hij zich ontwikkelen door cursussen te volgen en congressen te bezoeken.

De schouder is een vrij ingewikkeld gewricht, die we in het dagelijks leven continu gebruiken. Als u een afspraak maakt voor uw schouder doen we eerst een intake, dan een uitgebreid onderzoek i.c.m. een echografie. Daarna stellen we een behandelplan op wat voor een groot deel uit oefentherapie zal bestaan. Hieronder kunt u daar meer over lezen.

Schouderklachten en oefentherapie

Onderzoek heeft laten zien dat een goed oefenprogramma net zo effectief is als een operatie bij de meeste problemen van de schouder. Dit geldt voor: subacromiaal impingement syndroom, partiële scheuren en volledige scheuren. Het is net zo effectief als een operaties aan de rotatorcuff of de slijmbeurs. De term voor al deze aandoeningen is Rotator Cuff gerelateerd Schouderpijn.
Hieronder volgt een samenvatting van het onderzoek en uw fysiotherapeut kan dit verder met u bespreken.

Er zijn veel verschillende soorten oefenprogramma’s en uw fysiotherapeut kan u helpen welke voor u geschikt is. Een gemiddeld Rotator Cuff gerelateerd Schouderpijn oefenprogramma duurt 12 weken. Het is heel belangrijk voor een goed herstel dat u daarna door blijf oefenen.

Sommige mensen doen er langer over en andere weer korter. Voor de oefeningen geldt dat het even kan duren voor het effect heeft, dus u moet geduldig zijn en consequent blijven oefenen. Het merendeel van de mensen reageert goed op een goed geconstrueerd oefenprogramma. Voor de mensen die niet goed met de pijn om kunnen gaan, zijn er aanvullende behandelingen zoals medicatie en injecties. Het is wel goed om te weten dat het gebruik van medicaties en injecties ook risico’s met zich mee brengt. Uw fysiotherapeut kan dit bespreken met u. De meeste mensen hebben geen operatie nodig, maar het blijft altijd een optie. U moet wel beseffen dat de revalidatie na een operatie ongeveer tussen de 3 en 9 maanden duurt en het heel veel oefenen vereist!