Behandeling bij schouderklachten

Preventie van schouderklachten

Schouderklachten zijn een veelvoorkomend probleem, vooral bij mensen die regelmatig fysiek werk verrichten of intensief sporten. Ook komen schouderklachten vaak voor bij mensen die verkeerde houdingen aannemen, bijvoorbeeld bij kantoorwerk aan een bureau of tijdens het zitten op de bank. Gelukkig zijn er verschillende preventieve maatregelen die u kunt nemen om de kans op schouderklachten te verkleinen. Op deze pagina geven we u enkele tips en adviezen om uw schouders gezond te houden.

Houding en ergonomie

Een goede houding is van groot belang om uw schouders gezond te houden. Als u een beroep heeft waarbij u vaak in een zittende houding zit, zorg er dan voor dat u regelmatig opstaat en uw schouders beweegt. Vaak staan uw schouders tijdens dergelijk werk in een gespannen houding, waardoor het belangrijk is om uw schouders regelmatig te ontspannen. Een ergonomische werkplek met een goede bureaustoel, bureau en beeldschermhoogte draagt ook bij aan het voorkomen van schouderklachten.

Bij fysiek werk is het belangrijk om de juiste tiltechnieken te gebruiken. Ook help het vermijden van langdurig dezelfde bewegingen uitvoeren. Denk hierbij aan het tillen vanuit uw benen in plaats van vanuit uw rug. Zorg dat u hierbij een rechte rug houdt in plaats van deze te krommen. Bij werkzaamheden waarbij de arm regelmatig boven het hoofd wordt gebruikt kunnen peesontstekingen ontstaan. Dit soort werkzaamheden – zoals tennissen of ramen wassen – kunnen leiden tot het subacromiaal pijnsyndroom (SAPS). Een goede werkhouding helpt bij het vermijden hiervan.

Sport en beweging

Het regelmatig bewegen van de spieren in de schouder draagt bij aan het soepel houden van de schouders. Bij sport en beweging is het belangrijk om voldoende warming-up oefeningen te doen en uw spieren geleidelijk op te warmen voordat u begint met intensieve activiteiten. Daarnaast is het belangrijk om uw spieren regelmatig te stretchen om de flexibiliteit en mobiliteit van uw schouders te behouden.

Bij het trainen van uw schouders is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken en de belasting geleidelijk op te bouwen. Overbelasting kan namelijk leiden tot schouderklachten. Daarnaast kan krachttraining van spiergroepen rondom de schouder zorgen voor een kleinere kans op schouderklachten. Bij Fysiotherapie Paans adviseren wij u graag over de juiste technieken en kunnen wij u bijstaan met een persoonlijk oefenschema.

Voeding en rust

Tijdens het trainen van je spieren belast je ze dusdanig, dat deze spieren hierna rust nodig hebben om te herstellen. Je lichaam moet de kans krijgen om de inspanning voldoende te verwerken. Een gezonde voeding en voldoende rust zijn belangrijk daarom ook belangrijk om uw spieren gezond te houden. Zorg daarom voor een gevarieerd en gezond voedingspatroon en voldoende nachtrust.

Wat zijn de meest voorkomende schouderklachten?

Er zijn verschillende soorten schouderklachten met allemaal hun eigen klachten en manieren om ze te behandelen. Wilt u meer informatie over de meest voorkomende schouderklachten? Kijk dan ook eens op onze webpagina’s over: