Knieklachten

Knieklachten

Bij knieklachten heb je over het algemeen pijn in en rond je kniegewricht, maar er is vaak ook sprake van pijn in het onderbeen en de voet. De meeste knieklachten komen voor bij mensen die intensief sporten en bij senioren.

Sporters hebben vaak blessures als gevolg van een gescheurde meniscus of kruisband. Deze blessures kunnen verschrikkelijk pijn doen en er is een vrij langdurige herstelperiode nodig. Goede fysiotherapie kan bij deze blessures deze periode aanzienlijk verbeteren.

Overbelasting is vaak een oorzaak voor knieklachten, met bijvoorbeeld een ‘jumpers knee’ (springersknie) als gevolg. Bij een jumpers knee is er schade opgetreden bij de aanhechting van de pees. Deze irritatie van deze pees ontstaat vaak na een langdurige overbelasting en kan leiden tot een ontsteking bij de aanhechting van het onderbeen.

Als er sprake is van een afwijkende stand van de knieschijf kan het zogenaamde patellofemoraal pijnsyndroom ontstaan, met veel pijn tijdens het bewegen van de knie.
Door ouderdom kan een knie ook gewoonweg versleten zijn geraakt, waardoor er sprake kan zijn van artrose. Bij een versleten knie is het kraakbeen van het kniegewricht dunner en neemt het in kwaliteit af.

Alledaagse klachten

Mensen met alledaagse klachten aan de knie hebben klachten zonder duidelijke oorzaak die ook wel als aspecifieke klachten worden aangeduid.  De aanduiding ‘aspecifieke klacht’ slaat dus op klachten zonder aantoonbare specifieke medische oorzaken.

Aspecifieke klachten ontstaan bijvoorbeeld door een overbelasting door een sport, disbalans in de spieren door jaren van een verkeerde houding of slijtage in de knie.

Je hebt last van:

  • Pijn
  • Stijfheid
  • Verminderde mobiliteit
  • Crepitaties
  • Dove gevoelens

Chronische en acute klachten

Aandoeningen van de knie veroorzaken meestal lokale pijn. Soms is er enige pijnuitstraling naar distaal, vooral via de kuit, soms via de laterale zijde van het onderbeen. Men kan knieklachten ook onderverdelen in chronische en acute klachten. Wanneer de klachten korter dan zes weken aanwezig zijn, spreekt men van acute knieklachten. Wanneer de klachten langer dan drie maanden aanhouden, spreken we van chronische knieklachten. Er wordt vaak gedacht dat er bij chronische klachten niets meer kan worden gedaan, maar zelfs bij chronische klachten kunnen behandelingen van een fysiotherapeut goed werken.

Binnen onze praktijk is Jochem zich aan het specialiseren in knieklachten.