Dry Needling: Effectieve Pijnbestrijding bij Fysiotherapie Paans

Heeft u last van stijve spieren en gewrichten of ervaart u pijn in uw nek, schouders, rug, heupen of benen? Dry needling kan de oplossing zijn! Deze gespecialiseerde behandeling biedt verlichting voor veel verschillende pijnklachten door het aanprikken van triggerpoints in uw spieren. Hieronder lees je alles over dry needling!

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandeling waarbij speciale gesteriliseerde naalden direct in de triggerpoints van de spieren worden ingebracht om pijn te verlichten. Dit klinkt misschien pijnlijk maar het tegenovergestelde is waar. Het inbrengen van de naald is namelijk bijna niet voelbaar. Op het moment dat het juiste triggerpoint wordt aangeprikt, zal de spier zich kort aanspannen. Kort hierna ontspant de spier weer. Na de behandeling kan de spier een korte tijd vermoeid aanvoelen maar dat hoort erbij. Achteraf kunt u uw spier weer makkelijker bewegen.

Wanneer dry needling toepassen?

Dry needling is geschikt voor veel verschillende soorten pijnklachten, waaronder:

  • Stijve spieren en gewrichten
  • Klachten van de nek, schouders, rug, heupen en benen
  • (Tennis)elleboog en andere armklachten
  • Triggerpoints in spieren die lokale en uitstralende pijn veroorzaken

Deze vorm van fysiotherapie is niet in alle gevallen meteen de beste oplossing voor uw pijnklachten. Onze therapeuten nemen daarom altijd de tijd om uw specifieke situatie te begrijpen en een behandelplan op maat te maken dat het beste bij u past. We geloven in een holistische aanpak waarbij niet alleen de symptomen worden behandeld, maar ook de onderliggende oorzaken worden aangepakt. Een van de oplossingen die wij kunnen bieden is dry needling.

Wat zijn de voordelen van dry needling?

Veel patiënten ervaren direct na de behandeling een verlichting van pijn en een toename van beweeglijkheid. Bovendien is dry needling een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling, waardoor de kosten vaak worden gedekt door de zorgverzekering. Wilt u hier meer informatie over ontvangen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Wat zijn triggerpoints?

De pijn die u ondervindt kunnen worden veroorzaakt door spierknopen in uw lichaam. Deze spierknopen zorgen vaak voor pijn, stijfheid en een verminderde beweeglijkheid. Een ander woord voor deze spierknopen is een ‘triggerpoint’. Door het gericht aanprikken van deze triggerpoints worden spieren snel en langdurig ontspannen. Dit proces vermindert niet alleen de lokale drukpijn, maar kan ook pijn die verderop in uw lichaam zit. De behandeling wordt uitgevoerd door onze ervaren fysiotherapeuten die u begeleiden door het hele proces. Hierbij benadrukken wij nogmaals dat het belangrijk is om de onderliggende oorzaken ook aan te pakken om de terugkeer van deze spierknopen tegen te gaan.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Hier zijn veel verschillende oorzaken mogelijk. Voorbeelden zijn:

  • Acute blessure (bijvoorbeeld door sport)
  • Langdurig verkeerde houding
  • Psychologische oorzaken zoals stress en depressie
  • Langdurige afwezigheid van beweging (bijvoorbeeld door ziekte of blessure)

Nazorg en follow-up

Na de behandeling krijgt u van onze therapeuten oefeningen en gerichte adviezen om de verbeterde situatie bij te houden. We streven ernaar om niet alleen de symptomen te verlichten, maar ook om u de gereedschappen te geven om zelf aan uw herstel te werken en terugval te voorkomen. Hierbij ondersteunen wij u graag. Het zou namelijk zonde zijn als u binnen de kortste keren weer terug bent met dezelfde klachten.

Het belang van preventie

Bij Fysiotherapie Paans geloven we naast problemen oplossen ook in de kracht van preventie. Daarom behandelen we niet alleen spierklachten maar bieden we ook advies en begeleiding om toekomstige blessures te voorkomen aan. Door middel van specifieke oefeningen en leefstijladviezen helpen we u om uw lichaam gezond en sterk te houden. Hiervoor hebben wij specialisten op het gebied van leefstijl in dienst.

Is dry needling veilig?

Natuurlijk is het belangrijk om u veilig te voelen tijdens de behandeling. Gelukkig is deze behandeling verre van risicovol. Dry needling wordt uitgevoerd door getrainde professionals die zorgvuldig te werk gaan om de veiligheid van de behandeling te garanderen. Hiervoor hebben onze werknemers een opleiding of cursus gevolgd. Zo weet u zeker dat u in goede handen bent. Bijwerkingen zijn minimaal en van korte duur terwijl de positieve effecten een langdurige verlichting van uw pijn veroorzaken.

Verschil met acupunctuur

Hoewel dry needling en acupunctuur beide gebruikmaken van naalden, zijn het twee verschillende behandelmethoden. Dry needling richt zich specifiek op spieren en triggerpoints, terwijl acupunctuur een bredere benadering heeft gericht op het herstellen van de energiebalans in het lichaam.